Zielona herbata na zdrowie
Świadomość tego, że zielona herbata jest dobra dla zdrowia jest wśród Polaków coraz większa. Jednak mało kto wie, w jaki sposób parzy się ją poprawnie, aby nie utraciła swoich cennych właściwości. Innym błędem, o którym należy wspomnieć, jest jej słodzenie. Zielonej herbaty nie wolno słodzić. Główną różnicą pomiędzy zaparzaniem czarnej oraz zielonej herbaty jest czasz zaparzania oraz temperatura używanej do zalewania wody. Jaka powinna być idealna temperatura wody, którą zalewamy liście zielonej herbaty? Tuż po zaparzeniu woda ma 100 stopni Celsjusza. Idealna temperatura dla wydobycia z zielonej herbaty wszystkiego, co najlepsze, da nam woda o 25 stopni niższa. W tym celu powinniśmy odczekać około 14 minut. Sposobów parzenia jest kilka. Można od razu zalać liście, zalać je do 1/3 wysokości kubka, a potem uzupełnić resztę lub też wsypać liście do wody o odpowiedniej temperaturze. Ważne, żeby była to woda przefiltrowana, delikatna i bez osadu. Im dłużej parzymy zieloną herbatę, tym ma bardziej cierpki i gorzki smak. Na rynku dostępnych jest wiele akcesoriów, które ułatwia nam parzenie zielonej herbaty, jednakże można się bez nich obejść. Można nabyć specjalne świeczki podgrzewające, sitka o różnej grubości oczek oraz naczynia podgrzewające. Regularne picie zielonej herbaty wpływa na polepszenie kondycji skóry i chroni ją przed starzeniem.