Wzmacniamy odporność przed zimą

Wzmacniamy odporność przed zimą

Zima jest okresem, w którym często zapadamy na różnego rodzaju infekcje. Zimowym infekcjom możemy jednak zapobiegać odpowiednio wzmacniając swój system immunologiczny. System immunologiczny do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje przede wszystkim witamin. Na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego najkorzystniej wpływają witaminy: C, A, E oraz witaminy należące do witamin z grupy B. Nasz układ immunologiczny będzie także działał prawidłowo jeśli dostarczymy mu żelaza, cynku i selenu. Zarówno witaminy, jak i składniki mineralne, dostarczymy organizmowi dbając o dietę bogatą w warzywa i owoce. Warzywa i owoce powinny znaleźć się na naszych talerzach w każdym spożywanym przez nas posiłku. Warzywa będą najbardziej wartościowe, jeśli będziemy je jeść po krótkim gotowaniu na parze, a jeszcze lepiej, jeśli będziemy je jeść na surowo. Do diety warto wprowadzić również bardzo cenne kiełki roślin. Kiełki roślin dostarczą nam nie tylko witamin i składników mineralnych, ale także kwasów omega-3 oraz białka. Swoją odporność wzmocnimy także fermentowanymi napojami mlecznymi. Szczególnie zalecane jest spożywanie fermentowanych napojów mlecznych, które zawierają probiotyki. Odporność organizmu możemy wzmocnić także pijąc napój przygotowany z 1,5 l chłodnej przegotowanej wody z dodatkiem 1/2 litra miodu, soku wyciśniętego z 3 cytryn oraz soku z 30 ząbków czosnku. Tak przygotowany napój odstawiamy na 4 dni, a następnie każdego dnia pijemy po 1 łyżce.