Warto pomyśleć o kondycji serca

Serce jest jednym z najciężej pracujących narządów w ludzkich organizmie. Potężny, wyjątkowo silny mięsień kurczy się i rozkurcza, korzystając jedynie z krótkiej pauzy. Dzięki temu krew systematycznie dopływa do wszystkich komórek ciała, odżywiając je i dostarczając im tlen. Kiedy serce zaczyna chorować, prędzej czy później odbije się to kondycji całego organizmu. Warto zatem dbać o najważniejszy z elementów układu krwionośnego. Profilaktyka obejmuje zdrową, zbilansowaną dietę oraz sport. Nasz jadłospis powinien obfitować w czerwone oraz zielone warzywa. Mile widziane są również ryby, drób i owoce sezonowe. Naczyniom wieńcowym szkodzą tłuszcze zwierzęce oraz nadmiar węglowodanów. Najwięcej tych substancji znajdziemy w czerwonym mięsie, sosach, a także słodyczach. Aby zapobiec obciążeniu żył i tętnic, unikajmy napojów gazowanych. Przez zatkane naczynia może przepłynąć o wiele mniej krwi. Serce musi zatem intensywniej pracować, aby nadrobić straty. Miażdżyca prowadzi do nadciśnienia, które stopniowo niszczy serce. Ostatnie stadium choroby to rozległy zawał, obejmujący dużą część tkanki sercowej. Ćwiczenia fizyczne zmuszają organizm do spalania tłuszczu, również w tętnicach. Dlatego w leczeniu kardiologicznym zalecany jest umiarkowany trening. Dieta, sport oraz leki potrafią zdziałać cuda!