Pozytywne i negatywne skutki nadużywania witamin

Wiele osób nie tylko w okresie zimowym zażywa duże ilości witamin. Osoby te są przekonane, że w ten sposób wyjątkowo dbają o swoje zdrowie oraz o urodę. Tymczasem nie w każdym przypadku zażywanie witamin jest konieczne. Wiele kobiet w trosce o swoją urodę decyduje się na zażywanie witaminy A+E. Tymczasem tradycyjne potrawy polskiej kuchni są bogate w tłuszcze. Dlatego też nie ma konieczności zażywania witaminy A+E. Potrzebną każdemu organizmowi dawkę witaminy A dostarczamy spożywając produkty mięsne, a witaminę E stosując do przygotowania potraw oleje roślinne. W naszym kraju raczej nie zdarzają się osoby cierpiące na niedobór tych witamin. Zażywając suplementy zawierające wspomniane witaminy narażamy się na poważne komplikacje zdrowotne. W trakcie prowadzonych badań naukowcy doszli do wniosku, że nadmierne ilości witaminy A mogą wywoływać choroby nowotworowe. Dlatego też w chwili obecnej nie zaleca się przyjmowania preparatów z witaminą A. Nieco inaczej wygląda sytuacja w przypadku witaminy D. Polska leży w mało słonecznym regionie kuli ziemskiej. Dlatego jesteśmy narażeni na niedobory witaminy D. Z tego względu w chwili obecnej zaleca się przyjmowanie witaminy D nie tylko przez dzieci, ale także przez osoby dorosłe. Osoby dorosłe oraz dzieci powinny witaminę D przyjmować przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym. W naszej strefie klimatycznej nie grozi nam nadmiar tej witaminy, raczej jej niedobór.