Jak zapobiegać trudnościom trawiennym

Jak zapobiegać trudnościom trawiennym

Współczesne społeczeństwo bardzo często doświadcza trudności trawiennych. Wynika to z wielu różnych przyczyn. Przede wszystkim, niezdrowo się odżywiamy. Po drugie, jemy w stresie i w ogóle żyjemy w stresie, a to wpływa negatywnie na pracę mięśni i narządów układu pokarmowego. Często kłopoty z prawidłowym przetwarzaniem pokarmu na energię kończą się poważnymi dolegliwościami, jak wrzody żołądka, a nawet rak. Często też pojawiają się nieco mniej poważne, ale również uciążliwe przypadłości, jak wzdęcia, zaparcia, bóle brzucha, nieprzyjemny zapach z ust, zgaga. Istnieje sporo leków, które są w stanie pomóc załagodzić tego typu dolegliwości. Lepiej jednak zapobiegać chorobie, aniżeli ją leczyć i zwalczać. Lekarze radzą, abyśmy spożywali pięć małych posiłków każdego dnia, pierwszy niebawem po wstaniu z łóżka, ostatni na dwie czy trzy godziny przed snem. Często bowiem trudności z trawieniem biorą się stąd, że rano się głodzimy, a wieczorem objadamy ponad miarę. Warto do każdego posiłku dodać warzywo lub owoc, gdyż mają one dużo błonnika i witamin, które ułatwiają trawienie, a także dużo węglowodanów, dostarczających nam niezbędnej energii. Ponadto warto unikać cukrów i konserwantów, które osłabiają narządy takie, jak żołądek czy wątroba. Potrawy smażone również należy spożywać niezbyt często, a przy tym lepiej smażyć na oliwie z oliwek, niż na oleju, margarynie, maśle czy smalcu. Lekarze radzą ponadto, aby jeść w spokoju, bez pośpiechu, poświęcając na każdy posiłek około piętnastu minut.