Co najbardziej syci?

Co najbardziej syci?

Amerykańscy naukowcy specjalizujący się w dietetyce zaobserwowali, że ze wszystkich dostępnych na rynku tłuszczy najbardziej nasicy nas oliwa z oliwek. Jak naukowcy mogli to zaobserwować? Osoby, którzy najczęściej korzystają właśnie z tego tłuszczu mają najwyższy poziom serotoniny we krwi (tak zwany „hormon szczęścia”, który również odpowiada za nasze uczucie sytości) – zwłaszcza w stosunku do ludzi, którzy najczęściej korzystają z oleju, smalcu lub masła. Badanie polegało na tym, że konkretne grupy osób biorących udział w eksperymencie przez okres trwający trzy miesiące musiała jeść jogurt z zerową zawartością tłuszczu wzbogacony o konkretny o olej, masło, smalec bądź właśnie oliwę z oliwek. Ostatnia grupa przez dużo dłuższy czas cieszyła się uczuciem nasycenia. Nie oznacza to, że z czasem ludzie Ci przybrali na wadze, ponieważ w przeciwieństwie do pozostałych uczestników eksperymentu nie musieli z głodu podjadać między posiłkami. To bardzo ważna informacja zwłaszcza dla ludzi, którzy starają się schudnąć przez jedzenie produktów oznaczonych „light”. Owszem, te przedmioty są mniej kaloryczne, ale nie zapewnią uczucia sytości, przez co mimochodem dana osoba czymś je uzupełni. Dlaczego właśnie oliwa z oliwek? Ponieważ zawiera ona związki chemiczne, dzięki którym cukry są szybciej wchłaniane do organizmu.