Bardzo ważny magnez
Niezwykle cennym pierwiastkiem dla naszego organizmu jest magnez. Do głównych objawów niedoboru magnezu w organizmie należy drganie powieki, bolesne skurcze mięśni, kołatanie serca. Niedobór magnezu może także wywoływać rozdrażnienie, bóle głowy i bezsenność. Dzienne zapotrzebowanie osób dorosłych na magnez wynosi od 300 do 400 mg. Najbogatszym źródłem magnezu są pestki dyni. 100 g wyłuskanych pestek dyni pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na magnez. W takiej porcji pestek dyni znajduje się 530 mg tego cennego pierwiastka. Pestki dyni możemy dodawać do płatków śniadaniowych, możemy jeść je samodzielnie lub jeść pieczywo z dodatkiem pestek dyni. Warto sięgnąć także po olej z pestek dyni. Równie dużą ilość magnezu dostarcza 100 g suchych nasion fasoli. 100 g suchych nasion fasoli zawiera 500 mg magnezu, ta sama ilość ugotowanych ziaren fasoli zawiera 200 mg magnezu. Pod względem zawartości magnezu bardzo cenne jest także kakao zawierające w 100 g 450 mg magnezu. Niestety, kakao nie zbyt nadaje się do jedzenia w czystej postaci. Niedobory magnezu możemy więc uzupełnić czekoladą, która zawiera 70 % kakao. Do każdej niemal potrawy warto dodać natkę z pietruszki. 100 g natki z pietruszki dostarcza 300 mg magnezu. Bogatym źródłem magnezu są orzechy. Spośród orzechów najbogatszym źródłem magnezu są migdały.